Podijeljenost Crne Gore usporava njen razvoj, a koncepcijama ustavnog patriotizma i mekog razvlašćivanja vladajućih struktura crnogorska država ima uslove da na Balkanu postane ono što su Sjedinjene Američke Države (SAD) u svijetu, ocijenio je predsjednik Crnogorske Vladimir Pavićević.

On je, gostujući u Magazinu Bez granica na Televiziji Vijesti, kazao da je crnogorska politička scena veoma komplikovana.

„A mi jednim dijelom doprinosimo njenom usložnjavanju prvo našom pojavom, jer je to još jedan politički akter, a onda preko ideje koja može da donese samo dobro, a to je koncepcija zasnivanja Crne Gore na principima ustavnog patriotizma“, rekao je Pavićević.

U pratkičnom smislu, elementi koncepcije ustavnog patriotizma, kako je pojasnio, vidljivi su u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Švajcarskoj.

„A ja mislim da ima uslova da ono što je Amerika globalno, a Švajcarska evropski, Crna Gora bude na Balkanu. I to je interes Crne Gore“, smatra Pavićević.

Prema njegovim riječima, koncepcija mekog razvlašćivanja, podrazumijava uvažavanje činjenice da Demokratska partija socijalista (DPS) ima podršku velikog broja građana i da je taj politički akter potencijalno dio nekih promjena na bolje.

„DPS, od obnavljanja nezavisnosti, nikada nije kao stranka imao natpolovičnu većinu sam u Skupštini Crne Gore. I u tome je potencijal uticaja na DPS kao jednu osobenu političku strukturu“, istakao je Pavićević.

Kada je riječ o najozbiljnijim temama, kako smatra, potrebno je da građani Crne Gore mnogo više uključuju pamet, nego „vrelu krv“.

„Malo manje vrela krv, a više da uključimo pamet – to je jedna od mojih, ne samo parola, nego i formula za djelovanje u Crnoj Gori. Ovo je temperamentan narod generalno. Važno je da se uključi razum kako bismo došli do nečega što je dobro“, kazao je Pavićević.

Oni koji u Crnoj Gori, kako je rekao, imaju najviše razloga da se zamisle i da se pobune su mladi.

„To su nadolazeći, kojima ova generacija, koja je imala priliku da upravlja Crnom Gorom ne ostavlja mnogo toga dobroga. Smatram da u Crnoj Gori postoji potencijal i za jednu vrstu sudara generacija u odnosu na djelovanje onih starijih, koji izgleda nisu mnogo razmišljali o budućim generacijama, nego o tome šta će sada da se uradi“, naveo je Pavićević.

On smatra da mladi ljudi imaju najviše energije, da su spremni na bunt i da, kako je rekao, ta vrsta nezadovoljstva može da dovede do promjena na bolje.

Pavićević smatra da se na crnogorskoj političkoj sceni u posljednjih godinu desio pomak.

„Prije godinu dana jedna od integrativnih tačaka djelovanja opozicionih političkih partija u Crnoj Gori bio je bojkot parlamenta. Danas nemamo više bojkot parlamenta kao jednu od integrativnih tačaka opozicije“, ocijenio je Pavićević.

Na pitanje, da li bi Crnogorska da je parlamentarna stranka bojkotovala parlament Pavićević je kazao da ne bi.

„Da imamo predstavnike u Skupštini, mi bismo učestvovali u radu Skupštine Crne Gore, bez ikakve dileme“, rekao je Pavićević

Parlamentarni i predsjednički izbori u Crnoj Gori, kako smatra, mogu da budu dio kombinatorike i u odnosima uticaja velikih sila.

„Uticaji spolja postoje i oni se tiču nečijih interesa, ali glavni podsticaj za neke procese i za neka dašavanja uvijek dolaze sa onoga prostora gdje se nalazimo. Tako je bilo i u slučaju bivše Jugoslavije i ključni podsticaji za dezintegraciju došli su iznutra, a ne spolja“, objasnio je Pavićević.

On smatra da za svakog Crnogorca, Srbina, Bošnjaka, Muslimana, Hrvata i Albanca Crna Gore treba da bude njegova država „a ne neka druga“.

„Ustavnim patriotizmom se ne potiru raznovrsnosti. Njime se čuvaju raznovrsnosti, ali se primarni nivo lojalnosti vezuje za svoju državu koja se zove Crna Gora“, kazao je Pavićević.

Prema njegovim riječima, podijeljenost Crne Gore usporava njen razvoj.

„Preko koncepcije ustavnog patriotizma i ukoliko bismo mogli da se dogovorimo oko mekog razvlašćivanja vladajućih struktura, dolazimo do te promjene. Nadam se da će Crnogorska biti dovoljno politički uticajna da, možda obezbijedi, izmjene na bolje“, rekao je Pavićević.

Prema njegovim riječima, nemoguće je da u dužem periodu građani iste države žive posmatrajući se „preko nišana“ i da, kako je rekao, između njih stoji provalija u koju bi upali, ako bi pokušali da „preskoče“ na drugu stranu.

„Hoću da pokušamo da iniciramo ono što Crnoj Gori fali. Zbog toga ponavljam, više pameti, manje vrele krvi. Hajde da obezbijedimo da se desi promjena na bolje“, zaključio je Pavićević.