Pitanje granice sa Kosovom je osjetljivo i u tom slučaju svi akteri moraju da pokažu strpljenje ocijenio je lider Crnogorske Vladimir Pavićević, navodeći da je granični spor sa Hrvatskom, po pitanju Prevlake, teži od onog koji Crna Gora ima sa Kosovom.

Pavićević je, gostujući u emisiji Okvir Televizije Crne Gore (TVCG), kazao da u slučaju granice sa Kosovom, svi akteri treba da pokažu strpljenje, jer je pitanje granica na Balkanu, kako je rekao, veoma osjetljivo.

„Ako je to osjetljivo pitanje, onda mislim da je dobro da budemo malo strpljivi i da diplomatiji damo malo više prostora i šansi. Ovo je jedno od pitanja o kojima, možda, jeste dobro da se ozbiljno govori na diplomatskom terenu, a ne u svakom momentu i o svakoj zapeti i tački otvoreno u javnosti“, pojasnio je Pavićević.

On smatra da je, u slučaju demarkacije sa Kosovom, dobro da se oko nekih pitanja čuje glas građana koji, kako je rekao, žive na tom prostoru i najjače mogu da osjećaju posljedice izostanka dogovora.

„Oni ljudi koji odlučuju treba da se ponašaju tako da građanima koji žive na tim teritorijama ne stvaraju dodatne probleme i strepnju oko toga šta će biti sa njihovom imovinom, sa njihovim životima itd“, pojasnio je Pavićević.

Prema njegovim riječima, granični spor sa Hrvatskom po pitanju Prevlake je teži nego onaj koji Crna Gora ima sa Kosovom.

„Često se ovdje kaže da bi, ako bi se ušlo u Evropsku uniju (EU) pitanje granica bilo potpuno zanemarljivo, ali ne bi. To što postoji sloboda kretanja u EU, ne znači da će neki francuski državnik ili političar na primjer olako da se odnosi prema pitanju gdje je granica između njegove države i neke druge države. Pitanje granica kao takvo veoma je važno za svaku državu“ smatra Pavićević.

On je ocijenio da je slučaj Prevlake težak, prije svega zbog povlačenja granice na moru i da će, kako je rekao, kada se krene u najozbiljnije rješavanje, biti veoma komplikovan.

„Za zainteresovanu širu javnost biće teži i za praćenje. Taj slučaj će vjerovatno ići na arbitražu i na taj način će biti riješeno pitanje ovoga graničnog spora između Crne Gore i Hrvatske. Zanimljivo je da iako nije riješen, problem Prevlake ne izaziva turbulencije“, ocijenio je Pavićević.

Prema njegovim riječima, između Crne Gore i Hrvatske bi trebalo napraviti dogovor da se ide u arbitražu, ali da se zna da je, kako je rekao, cijeli proces „od početka do kraja čist i da nema nikakvih sumnji u bilo čiju korumpiranost u tom procesu“.

Zainteresovane strane tj. Crna Gora i Hrvatska, kako smatra Pavićević, treba da u dugom periodu, u kontinuitetu pokazuju dobru volju da se ide ka rješenju graničnog pitanja.

„Iz Evropske unije je stigla poruka da sporovi treba da budu riješeni do 2023. godine. U slučaju Prevlake, mislim da ne mora da znači da će 2023. godine pravno i formalno biti zaokružen taj status, nego da se može sa velikim pouzdanjem reći da i kao članice EU i Hrvatska i Crna Gora mogu i tamo to da nastave da rješavaju ovo pitanje“, smatra Pavićević.

On je istakao da je Hrvatska, kao članica EU u mnogo boljoj pregovaračkoj poziciji u odnosu na državu koja nije članica EU.

„Mislim da oko tog pitanja ne treba da pravimo sliku strašnoga spora, jer benevolencija za rješavanje i na jednoj i na drugoj strani očigledno postoji“, naveo je Pavićević.