Vlada Crne Gore trebalo bi da konsultuje predstavnike nevladinih organizacija (NVO), koje su nosioci evropskih vrijednosti, prilikom imenovanja novog glavnog pregovarača sa Evropskom unijom (EU) i izbora novog ministra za evropske poslove, ocijenjeno je iz Crnogorske. 

Potpredsjednik Crnogorske Zoran Mugoša smatra da je posjeta predsjednika Evropske komisije Žana-Kloda Junkera Podgorici bila prilika da predsjednik Vlade javno obeća da će Crna Gora ispuniti sve obaveze kako bi postala članica EU i prije 2025. godine.

“Ne razumijemo zašto je ova šansa za takvu vrstu obećanja propuštena”, kazao je Mugoša.

On je pozvao vlast da bude odgovornija u pogledu evropske perspektive Crne Gore i da posao pristupanja EU posmatra šire od interesa stranaka koje je čine.

„U imenovanju novog glavnog pregovarača sa EU, kao i prilikom izbora novog ministra za evropske poslove, Vlada treba da se konsultuje i sa relevantnim akterima u društvu i sa akademskom zajednicom, a prije svega sa predstavnicima onih NVO koje su nosioci evropske ideje i evropskih vrijednosti u Crnoj Gori“, smatra Mugoša. 

On je rekao i da proces evropske integracije Crne Gore nadilazi partijske nagodbe i političke kalkulacije i da nosioci vlasti praktičnim djelovanjem treba da pokažu da to razumiju.